COMPARTIMENT PRIMIRE URGENTE DE SPECIALITATE

Centrala Telefonica: 0232 267 555 / 0332 409 877 / 0332 409 876 / 0372 761 376

TELEFON INTERIOR:

Internari - Informatii : 107

Primiri Urgente Urologie: 121

Primiri Urgente Medicala - Nefrologie: 106

(LISTA TELEFOANE DE CONTACT)

ACCES CATRE CPU - S NEFROLOGIE + MEDICINA INTERNA

ACCES CATRE CPU - S UROLOGIE

MEDIC COORDONATOR COMPARTIMENT PRIMIRE URGENTE DE SPECIALITATE:Dr. ANDONE DANIEL - medic specialist UROLOGIE
ASISTENT COORDONATOR:As. CEZAR FLORIAN HUTU - asistent medical pr. PL
COMPARTIMENT PRIMIRE URGENTE DE SPECIALITATE

PERSONAL MEDICAL CPUS

OFERA SERVICIU DE GARDA 24 DE ORE DIN 24 IN SPECIALITATILE:

  • NEFROLOGIE

  • MEDICINA INTERNA

  • UROLOGIE

Extras din ORDIN Nr. 1706 din 2 octombrie 2007 privind conducerea si organizarea unitatilor / compartimentelor de primire a urgentelor

ART. 50

In spatiile de triaj si de asteptare din cadrul UPU se va afisa la vedere urmatorul text intr-o marime vizibila de la cel putin 3 metri:

" IN ATENTIA PACIENTILOR SI APARTINATORILOR !

In cadrul acestei unitati accesul la spatiul de tratament se face pe baza triajului care stabileste prioritatea din punct de vedere medical. Daca, cazul dumneavoastra nu reprezinta din punct de vedere medical o prioritate imediata, este posibil sa asteptati mai mult timp pana la eliberarea unui loc pentru consultatii si a unui medic care sa va consulte. Alti pacienti pot fi preluati imediat chiar daca au sosit cu mult dupa dumneavoastra, avand o prioritate medicala mai urgenta decat dumneavoastra.

Sunteti rugati sa nu incercati SUB NICI O FORMA sa influentati decizia personalului medical in vederea obtinerii unui acces mai rapid.

IN CAZUL IN CARE VA SIMTITI MAI RAU,

va rugam contactati asistentul din punctul de triaj

in vederea reevaluarii starii dumneavoastra.

MULTUMIM PENTRU INTELEGERE ! "

EXTRAS DIN PROTOCOLUL NATIONAL DE TRIAJ

3.1 Rolul triajului

Numarul pacientilor care se prezinta in departamentele de urgenta este in continua crestere, iar capacitatea acestora de a asista pacientii cu afectiuni acute este constanta. Din acest dezechilibru s-a nascut necesitatea utilizarii unui sistem care sa permita sortarea rapida si eficienta a pacientilor, astfel incât acestia sa beneficieze de o alocare corecta a resurselor disponibile in functie de afectiunile pentru care se prezinta in serviciul de urgenta. Triajul este modalitatea transparenta de prioritizare a accesului pacientilor la ingrijiri (investigatii, diagnostic, tratament).

3.2 Unde se efectueaza triajul

Triajul se efectueaza in zona special amenajata pentru acest scop, conform prevederilor legale in vigoare. Aria de triaj poate avea configurari si amenajari diferite in functie de spatiul care sta la dispozitia unitatii sanitare respective. Elementele definitorii ale acestui spatiu sunt: amplasarea la intrarea in acea parte a institutiei care a fost desemnata pentru gestionarea urgentelor, evidenta tuturor pacientilor precum si un control strict al accesului catre zonele specifice de diagnostic si tratament al tuturor acelor pacienti care se prezinta pentru acordarea asistentei medicale de urgenta.

3.3 Cand se efectueaza triajul

Triajul se face in momentul prezentarii pacientului in structura de primire a urgentelor. Se definesc mai jos urmatorii parametrii:

In cazul prezentarii simultane a mai multor pacienti in structura de primire a urgentelor sau in orice alta situatie deosebita, asistentul de triaj va solicita sprijinul celui de-al doilea asistent de triaj.

Recomandare: Timpul mediu de triaj nu trebuie sa fie mai mare de 2 minute pentru un pacient.

3.4 Cine efectueaza triajul

Triajul pacientilor care se prezinta in structurile de primire a urgentelor este necesar tocmai in acele momente dificile in care numarul prezentarilor depaseste resursele umane si materiale. Alocarea unui medic pentru a efectua aceasta procedura este considerata ca fiind o risipa de resurse; in plus medicul va fi intotdeauna tentat sa „consulte” mai amanuntit pacientul. Aceasta duce inevitabil la prelungirea timpului in care ceilalti pacienti vor avea primul contact cu personalul medical. Din aceste motive in majoritatea situatiilor in care s-a decis aplicarea unui protocol de triaj cu 5 nivele de prioritate, cadrul medical desemnat pentru efectuarea triajului a fost un asistent medical. Momentul in care pacientul a intrat in structura de primire a urgentelor – ora preluarii (de catre asistentul de triaj).

Momentul preluarii pacientului intr-una dintre zonele de tratament – ora primului consult medical.

Asistentul medical de triaj - asistentul medical cu pregatire specifica, cu experienta si abilitati corespunzatoare.

Asistentul de triaj trebuie sa auda nu doar ce relateaza pacientul ci si informatiile primite in acelasi timp de la alte surse.

3.5 Algoritmul de triaj

Nivelul de triaj: Cuprinde toti pacientii care prezinta acelasi grad de prioritate in functie de gravitatea si / sau caracterul acut al patologiei lor si de resursele necesare.

Nivel I – RESUSCITARE (cod rosu)

o Pacientul care necesita ACUM interventie salvatoare de viata.

o Timpul maxim de preluare in zona de tratament: 0 minute

Se incadreaza la acest nivel si pacientii care prezinta una sau mai multe dintre urmatoarele situatii clinice: pacient intubat, apneic, fara puls, detresa respiratorie severa, SaO2<90%, modificari acute ale statusului mental, inconstient*.

* Starea de inconstienta este definita astfel:

pacientul nu vorbeste si nu executa comenzile (modificare acuta);

SI / SAU

pacientul nu raspunde la stimuli sau raspunde doar la stimuli durerosi.

Nivel II – CRITIC (cod galben)

o Pacientul care prezinta o situatie cu risc major sau status mental alterat (modificare acuta) sau orice durere intensa sau disconfort major;

o Timpul maxim de preluare in zona de tratament: 10 minute.

„Al 6-lea simt”

pe baza experientei si a cunostiintelor acumulate, asistentul de triaj poate sa prevada agravarea starii pacientului fara sa o poata documenta in acel moment!

Nivel III – URGENT (cod verde)

o Pacientul cu functii vitale stabile dar care necesita 2 sau mai multe dintre resursele definite mai jos;

o Timpul maxim de preluare in zona de tratament: 30 minute;

Inainte de clasificarea pacientului in nivelul III, asistentul de triaj trebuie sa determine semnele vitale si sa decida daca sunt in limite normale pentru varsta pacientului. Daca semnele vitale sunt in afara parametrilor acceptati, asistentul de triaj trebuie sa ia in considerare reclasificarea pacientului la o categorie superioara. Semnele vitale utilizate sunt: pulsul, frecventa respiratorie, tensiunea arteriala si saturatia in oxigen, si pentru orice copil cu varsta mai mica de trei ani, temperatura.

Reevaluarea pacientului

Se face in cazul in care timpul de preluare in zona de tratament este mai mare de 15 min sau apar modificari semnificative in starea pacientului, ceea ce presupune reluarea integrala a algoritmului de triaj.

Legislatie specifica: