LABORATOR RADIOLOGIE SI IMAGISTICA

MEDIC SEF LABORATOR RADIOLOGIE SI IMAGISTICA Dr. VERONICA TANASA - Medic Primar

ECHIPA DE MEDICI

ECHIPA MEDICALA LABORATOR...a Tanasa si Colaboratorii

ECHIPA MEDICALA RADIOLOGIE

ECHIPA MEDICALA ECOGRAFIE

COLECTIVUL COMPARTIMENTULUI DE RADIOLOGIE

Laboratorul de Radiologie si Imagistica de la Spitalul Clinic "Dr. C.I. Parhon" Iasi, prin echipamentul modern de care dispune, ofera servicii specializate pentru pacientii care se adreseaza in toate compartimentele si clinicile spitalului, dupa cum urmeaza:

  • Compartimentului de Primiri Urgente de Specialitate;

  • Ambulatorului de Urologie si Nefrologie;

  • Sectia Clinica Nefrologie (incluzand si Compartimentul Ingrijiri Avansate – CIA);

  • Sectia Clinica Urologie si Transplant Renal;

  • Sectia Clinica ATI.

  • Sectia Geriatrie si Gerontologie;

  • Compartiment de Medicina Interna;

Avand in vedere diversitatea patologiei intalnite la Spitalul Clinic "Dr. C.I. Parhon" (cu accent pe complexitatea patologiei urologice), Laboratorul de Radiologie si Imagistica ofera o gama de larga de investigatii:

  • ecografia;

  • urografia intravenoasa;

  • pielografia;

  • ureteropielografia;

  • cistografia retrograda;

  • uretrografia retrograda.

In serviciul de radiologie se executa si examenul baritat al tractului digestiv superior (radioscopia eso-gastro-duodenala), al colonului (clisma baritata), radiografii toracice (in incidenta de fata PA/AP si profil), radiografia abdominala, radiografii ale scheletului (craniene, coloana vertebrala, membre).

LABORATOR RADIOLOGIE SI IMAGISTICA MEDICALA NOU

PROGRAM DE ACTIVITATE LABORATOR RADIOLOGIE SI IMAGISTICA

Explorarea ultrasonografica (ECOGRAFIA) este investigatia paraclinica de prima intentie pentru pacientii care se adreseaza in urgenta, deoarece aduce informatii extrem de importante despre morfologia aparatului urinar, necesare stabilirii unui diagnostic de certitudine.

Ecografia este o metoda imagistica ce ofera o alternativa rapida, neinvaziva si neionizanta, orienteaza spre un prim diagnostic. Este un examen repetabil si foarte informativ, permite evaluarea aparatului urinar in intregime, precum si a intregului abdomen, precede intotdeauna alte tehnici imagistice sau interventionale.

Cu ajutorul aparaturii ultrasonografice moderne de care dispunem mai putem efectua:

  • monitorizarea Doppler color a grefonului renal posttransplant

  • ecoghidarea punctiei-biopsie renala

  • monitorizarea evolutiei la distanta a pacientilor operati in clinica (pacienti cu prostatectomii radicale, cistectomii, nefrectomii, nefrostomii percutanate).

Ecografia nu necesita o pregatire speciala decat in cazul examinarii vezicii urinare cand pacientul trebuie sa consume lichide (0,5-1 litru) cu 2-3ore inainte, sa nu urineze, pentru a fi evaluat cat mai corect, cu vezica in plenitudine.

Ecografia poate investiga orice segment al aparatului urinar, mai putin ureterele iliace, in acest caz fiind necesare investigatii imagistice suplimentare.

Un rol aparte in explorarea ecografica a pacientului urologic il detine examinarea ecografica a prostatei, veziculelor seminale, testiculelor si a uretrei masculine.

Ecografia testiculara este utilizata pentru examinarea hidrocelului, tumorilor testiculare, pentru localizarea si examinarea testiculului ectopic. Exista posibilitatea de a explora in amanuntime morfologia testiculelor si a cailor spermatice, se obtin informatii valoroase (cu ajutorul ecografiei Doppler color) asupra circulatiei arteriale si venoase de la nivelul burselor scrotale. Pentru explorarea imagistica a testiculului ecografia continua sa ramana singura tehnica larg accesibila si care are capacitatea de a completa in mod decisiv datele examenului clinic.

Informatiile oferite de ecografie sunt completate de rezultatele obtinute prin radiologia conventionala. Explorarile radiologice implica efectuarea de radiografii standard sau cu administrarea de substanta de contrast.

Examenul radiologic este o metoda de investigatie paraclinica care utilizeaza razele X in scopul obtinerii de informatii asupra organelor si structurilor anatomice examinate. Aparatura de radiologie folosita este digitala si permite colectarea de imagini de calitate, utilizand un timp de expunere scurt, ceea ce reduce foarte mult iradierea pacientului.

Pentru examinarile radiologice standard pacientul nu necesita o pregatire prealabila, aceasta fiind indicata doar pentru urografiile intravenoase.

Urografia intravenoasa (UIV) reprezinta explorarea imagistica a aparatului urinar prin injectarea intravenoasa de substanta de contrast iodata nonionica, cu osmolaritate scazuta si apoi urmarirea radiografica, la diverse intervale de timp, a eliminarii acesteia prin rinichi, uretere, vezica urinara si uretra.

Metoda permite studiul valorii functionale renale prin analiza vitezei si densitatii eliminarii contrastului si studiul morfologic al parenchimului renal, cavitatilor excretorii intrarenale, cailor excretorii extrarenale.

Urografia, pentru a putea fi corect interpretata, presupune o buna pregatire a tubului digestiv inainte si folosirea de substante de contrast nonionice care nu pun in pericol viata bolnavului (riscul alergic este minim). De asemenea functia renala (obiectivata prin ureea si creatinina serica) trebuie sa fie normale.

Pacientul necesita o pregatirea prealabila in ziua anterioara efectuarii UIV.

In preziua urografiei pacientii vor respecta urmatoarele recomandari:

  • cura de sete: consumul de lichide se va limita la maxim 1 litru de apa plata sau ceai nedulce / 24 ore

  • alimente neflatulente: pacientii vor consuma doar oua, carne fiarta sau gratar, paine prajita si vor manca doar pana la orele 17

  • DULCOLAX: 2tb la orele 17 (se vor administra amandoua odata).

In ziua efectuarii urografiei nu se mananca si nu se beau lichide.

UIV se efectueaza la pacientii internati fie prin internare continua, fie prin fisa de internare de zi. In ziua examinarii pacientul se prezinta la 8.30 cu toate documentele necesare internarii (bilet de trimitere, adeverinta de asigurat, buletin de identitate) si analize de sange (uree, creatinina).

La pacientii cu internare de zi, dupa finalizarea formelor de internare, pacientul este condus la Laboratorul de radiologie unde i se efectueaza radiografia renala simpla (RRS). Daca pacientul este bine pregatit in vederea urografiei (se urmareste pregatirea intestinului), i se aplica o branula si se injecteaza intravenos substanta de contrast iodata. In timpul injectarii pacientul este urmarit sa nu prezinte reactie alergica la iod.

Dupa injectarea substantei de contrast, pacientul ramane pozitionat pe masa de radiologie, unde urmeaza sa i se efectueze o serie de filme cu scopul de a urmari eliminarea, prin caile urinare, a contrastului iodat introdus. In cazul pacientilor cu hidronefroza se va injecta ½ de fiola de Furosemid (1ml) i.v. dupa care se vor face alte radiografii.

Examinarea urografica poate dura 1 ora sau uneori mai mult (pacientul este internat in spital si efectueaza filme tardive).

Dupa terminarea urografiei pacientul va fi sfatuit sa consume 1,5 - 2 litri de lichide pe parcursul zilei, pentru eliminarea substantei de contrast din organism si va ramane sub supraveghere pana la eliberarea rezultatului examinarii.

In cadrul Laboratorului de Radiologie si Imagistica Medicala se executa si investigatii radiologice retrograde ale aparatului urinar:

  • uretrografia retrograda;

  • cistografia retrograda;

  • ureteropielografia.

Aceste metode sunt utilizate atunci cand UIV ofera date diagnostice insuficiente. Investigatiile sunt efectuate de radiolog in colaborare cu urologul.

Legislatie specifica:

Legea 111 din 1996 (actualizata CNCAN).pdf - privind desfasurarea in siguranta, reglementarea, autorizarea si controlul activitatilor nucleare