APLICATIA "APEL 112"

APLICATIA 112

Apel 112 este o aplicatie pentru telefoanele mobile cu sisteme Android si iOS, capabila sa genereze infomatia de localizare si sa transmita pozitia geografica a telefonului. Aplicatia foloseste conexiunea de date (internet) si serviciul de localizare ale telefonului mobil (GPS) pentru a transmite catre sistemul informatic al serviciului de urgenta 112 informatia de localizare in format AML (Advanced Mobile Location), continand coordonatele geografice ale telefonulului mobil. Aplicatia este gratuita si poate fi descarcata pe telefoane din magazinele de aplicatii

Google Play (https://play.google.com/store/apps/details?id=ro.sts.apel112)

si

AppStore (https://itunes.apple.com/ro/app/apel-112/id1444872263?mt=8)

si nu necesita inrolarea utilizatorului intr-un sistem informatic al SNUAU.

Utilizarea aplicatiei Apel 112

La prima accesare a aplicatie Apel 112 este necesar ca utilizatorul sa accepte Termenii si Conditiile. Totodata, pentru a asocia informatia de localizare la apelul catre 112, utilizatorul trebuie sa introduca in aplicatie numarul sau numerele de telefon aferente telefonului pe care este instalata aplicatia, pentru terminalele dual SIM.

La accesarea aplicatiei, pe ecranul telefonului se afiseaza latitudinea si longitudinea corespunzatoare pozitiei geografice in care se afla acesta, in sistemul de coordonate WGS84, cu o rezolutie de cel mult 5 zecimale, ceea ce echivaleaza cu o precizie de 1,1 metri la sol (precizia este limitata de caracteristicile receptorului GPS, o valoare tipica fiind 10 metri).

La actionarea butonului Apel 112, aplicatia va extrage si transmite informatia de localizare in sistemul informatic al SNUAU, printr-un mesaj de date ce contine informatia de localizare (sau doua, in cazul in care apelantul are un telefon dual SIM si a completat in aplicatie ambele numere de telefon), prin protocolul de transfer https.

Prelucrarea informatiilor de localizare GPS receptionate in sistemul informatic al SNUAU va avea la baza asocierea acestora cu apelurile primite la numarul de urgenta 112 de la acelasi numar de telefon care a generat mesajul transmis prin protocol https (similar cu prelucrarea informatiei de localizare primara de tip cellID). Daca informatia de localizare nu este transmisa automat in sistemul 112, coordonatele pot fi transmise verbal de apelant si introduse si pozitionate manual pe harta, de catre operatorul 112.