CABINET DIABET ZAHARAT, NUTRITIE SI BOLI METABOLICE

NUMERE DE TELEFON  MOBIL UTILE PENTRU PROGRAMARI

  (programarea telefonica Luni - Vineri intre orele 13:00 - 15:00)


Cabinet Diabet

Programari consultatie: 0747 295 514


NUMERE DE TELEFON FIX UTILE PENTRU PROGRAMARI

(programarea telefonica Luni - Vineri intre orele 13:00 - 15:00)

  APEL DIRECT catre interior:

  numar centrala telefonica + numar de interior    

  Centrala Telefonica: 0232 267 555 / 0332 409 877 / 0332 409 876 / 0372 761 376

  Numar de interior:  

Cabinet Diabet Zaharat, Nutritie si Boli Metabolice: 181

 (LISTA TELEFOANE DE CONTACT)

 ACCES CATRE CABINET CONSULTATII DIABET ZAHARAT, NUTRITIE SI BOLI METABOLICE

CABINET DIABET ZAHARAT, N...TRITIE SI BOLI METABOLICE
MEDIC COORDONATOR CABINET DIABET ZAHARAT, NUTRITIE SI BOLI METABOLICE:Dr. CRISTINA - IOANA TOARBA - Medic primar diabet zaharat, nutritie si boli metabolice; Doctor in stiinte medicaleASISTENT MEDICALAs. NICOLETA - NADIA GULUSCHIEVICI - Asistent medical PL

                                        ACTE NECESARE LA PREZENTARE

TELEFOANE UTILE PENTRU PROGRAMARI

  APEL DIRECT catre interior:

  numar centrala telefonica + numar de interior

          Centrala Telefonica: 

0232 267 555 / 0332 409 877 / 0332 409 876 / 0372 761 376              

Numar de interior:


TELEFOANE PENTRU PROGRAMARI:


CABINET DE NEFROLOGIE 0720 550 384

CABINET TRANSPLANT RENAL 0726 730 884

CABINET MEDICINA INTERNA 1 0727 739 260

CABINET MEDICINA INTERNA 2 (GERIATRIE) 0728 854 445

CABINET UROLOGIE 0726 730 896

CABINET DIABET 0747 295 514

PROGRAM DE ACTIVITATE CABINET CONSULTATII DIABET ZAHARAT, NUTRITIE SI BOLI METABOLICE

   Definitie

    Diabetul zaharat este un simdrom complex si heterogen indus de tulburarea genetica sau castigata a secritiei de insulina si/ori de rezistenta celulelor periferice la actiunea insulinei, fapt care induce modificari profunde in metabolismele proteic, glucidic, lipidic, ionic si mineral.

    Acestea stau la baza unui spectru larg de complicatii cronice care afecteza mai mult sau mai putin toate tesuturile organice.

    Importanta

Clasificare

    Cel mai frecvent tip de diabet, diabetul zaharat tip 2, este asociat adeseori cu alte afectiuni, in special obezitatea, dislipidemiile si bolile cardiovasculare. Acesta poate necesita, fie la diagnostic, fie pe parcurs tratament cu insulina ceea ce nu inseamna ca este nici mai grav nici mai putin grav decat diabetul tratat cu tablete.

Medicul specialist va indica intotdeauna cel mai bun tratament pentru o persoana, intr-o situatie data Diabetul zaharat tip 1 este un alt tip de diabet, care se trateaza intotdeauna cu insulina, si care necesita o instruire particulara, numita educatie si care face ca persoana cu diabet tip 1 sa devina principalul sau medic personal. 

    Alte tipuri specifice: defecte genetice de functionare a celulelor beta; defecte genetice ale actiunii insulinei; boli ale pancreasului endocrin; endocrinopatii; diabet zaharat indus de toxice sau medicamente: diabet zaharat indus de infectii; alte forme imun-mediate: sindrom stiff-man; Ac ai receptorilor insulinei; alte sindroame genetice asociate cu diabet zaharat; diabet zaharat gestational 

    Diagnosticul Diabetului zaharat:

            Principalele semne si simptome ale diabetului zaharat sunt: 

    Investigatii de laborator 

    Oricare din aceste cai este suficienta, dar diabetul se afirma doar daca este confirmat prin inca o determinare in alta zi. Gradul de dificultate al afirmarii diagnosticului depinde de tipul diabetului si de forma clinica a acestuia. 

    Diagnosticul tipului de diabet 

    Diagnosticul complicatiilor: 

    Tratament 

    Obiective terapeutice: normalizarea metabolica; prevenirea hipoglicemiei si a altor complicatii iatrogene; asigurarea unui regim de viata cat mai apropiat de normal; asigurarea unei durate de viata cat mai apropiata de durata normala. Realizarea acestor obiective necesita: echilibrarea diabetului, cu normalizarea parametrilor biochimici; mentinerea acestor parametri in limite normale sau cat mai apropiate de normal; ameliorarea sau chiar vindecarea complicatiilor. 

    Tratamentul igieno-dietetic 

    Exercitiu fizic (alergare, gimnastica, mers pe jos sau cu bicicleta, inot etc.) are certe efecte benefice: amelioreaza sensibilitatea la insulina, normalizand metabolismul intracelular al diabeticului; scade colesterolul total si trigliceridele plasmatice si creste HDL colesterolul, scazand astfel riscul vascular; scade insulinemia, ceea ce diminueaza de asemenea riscul vascular. 

    Dieta 

Regimul alimentar constituie baza terapeutica indispensabila a tuturor formelor de DZ fiind cel mai bun mijloc de echilibrare a bolii.

Scopul dietei: asigurarea unui aport rational de principii alimentare, atat cantitativ (aport energo-caloric) cat si calitativ (echilibrarea principiilor alimentare).

Conditii: repartitia pe pranzuri (in functie de activitatea zilnica, evitand gaurile glucidice interprandiale –de obicei, 3 pranzuri si 2 gustari); regularitatea alimentatiei (evitand variabilitatea necesarului de insulina); tipul de alimentatie (in functie de particularitatile socio-culturale zonale).

    Tratament medicamentos 

Cuprinde doua categorii de medicamente: insuline si preparate noninsulinice