REZECTIA ENDOSCOPICA TUMORA VEZICALA (TUR - v )

REZECTIA ENDOSCOPICA

TUMORA VEZICALA (TUR - v ) Tratamentul endoscopic al tumorilor vezicale non-invazive a constituit, inca de la inceput, o provocare pentru urologi. De la primul rezectoscop inventat de Stern in 1926, la New York , si pana la instrumentele moderne care folosesc curentul bipolar, rezectia transuretrala a tumorilor vezicale s-a confruntat cu numeroase neajunsuri care au constat atat intr-o rata importanta a recidivelor cat si intr-o incidenta crescuta a complicatiilor intra-operatorii si post-operatorii.

Ghidul Asociatiei Europene de Urologie (editia 2009) mentioneaza obtinerea unei rezectii macroscopice complete, incluzand si stratul muscular subadiacent, ca si scop principal al rezectiei endoscopice a tumorilor vezicale (TUR - v ).

Astfel, principalele obiective ale TUR - v sunt reprezentate de stabilirea unui diagnostic corect si de inlaturarea tuturor leziunilor vizibile. Morbiditatea crescuta a TUR - v in ceea ce priveste abordul tumorilor cu anumite localizari (in proximitatea nervului obturator, pe peretele anterior sau la nivelul domului vezical) sau de dimensiuni mai mari de 3 cm au motivat dezvoltarea de noi alternative terapeutice.

REZECTIE ENDOSCOPICA TUMORA VEZICALA (TUR W) Dr. Bogdan Novac