LAPAROSCOPIA

LAPAROSCOPIA

Practic, orice interventie chirurgicala clasica, poate fi efectuata in varianta laparoscopica prin realizarea unui abord transperitoneal, properitoneal sau retroperitoneal. Principalele interventii laparoscopice urologice sunt nefrectomia radicala sau partiala, pieloplastia, ablatia chisturilor renale, pielolitotomia, ureterolitotomia, limfadenectomia pelvina, cura varicocelului, criptoorhidia, ablatia diverticulului vezical etc.

Principalele avantaje ale laparoscopiei sunt legate de inciziile mici, ce contribuie la o reducere importanta a necesarului de analgezice postoperator si la recuperarea rapida, cu reducerea semnificativa a spitalizarii postoperatorii. Deasemenea datorita faptului ca imaginea de catre chirurg pe monitor este marita se poate realiza o desectie mult mai precisa a structurilor anatomice avand ca rezultat pierderi minime de sange.

Unul din domeniile in care tehnicile minim invazive (mai corect tehnici cu acces minim, deoarece interventia propriuzisa poate fi de amploare) au avansat spectaculos in ultimii ani este cel al chirurgiei laparoscopice, acest domeniu al urologiei fiind unul din cele mai dinamice in acest sens.

Principala diferenta intre interventiile chirurgicale clasice si cele laparoscopice este modul de abordare al regiunii anatomice asupra careia intervenim, aceasta fiind accesata prin intermediul catorva mici incizii, interventia chirurgicala fiind vizualizata pe un monitor unde imaginile ajung datorita unui sistem video. Interventiile se desfasoara in asa numita camera de lucru laparoscopica (pneumoperitoneu, pneumoretroperitoneu sau pneumoproperitoneu) acestea fiind create si mentinute cu ajutorul unui sistem de insuflare cu CO2. Sitemul electric este format dint-un generator de curent cu frecventa inalta ce permite ajustarea intensitatii functie de necesitati (coagulare sau taiere) existand, ca in chirurgia clasica, posibilitatea folosirii atat a curentului monopolar cat si bipolar. Sistemul de irigare / aspiratie permite realizarea atat a irigarii unei zone acoperite de un cheag cat si a aspirarii fluidelor din camera de lucru laparoscopica in sensul facilitarii unei viziualizari optime. Instrumentul laparoscopic operarator este format din trocarele laparoscopice ce permit intorducerea instrumentelor de lucru de la exterior in camera laparoscopica si sunt formate dintr-o teaca metalica sau din material plastic ce prezinta si o valva ce poate fi conectata la insuflator si un trocar ce faciliteaza patrunderea tecii prin peretele abdominal datorita varfului sau ascutit. Ca si instrumente operatorii laparoscopice exista pense de diferite tipuri, foarfeci, port-ace, aplicatoare de clipuri, staplere, departatoare etc., toate adaptate nevoii de a fi introduse prin canula cu partea activa in interiorul camerei de lucru laparoscopice si cu zona de manevre la exterior.