CISTECTOMIE TOTALA

Cistectomia pentru cancer vezical

Cistectomia este indepartarea chirurgicala, completa sau partiala, a vezicii urinare. Este indicata in conditiile unor tumori vezicale care infiltreaza peretele vezical.

Cistectomia partiala consta in indepartarea unei parti a vezicii urinare fiind recomandata in cazul tumorilor vezicale unice situate la distanta de orificiile ureterale si de colul vezical.

Cistectomia radicala consta in indepartarea intregii vezici urinare, a nodulilor limfatici regionali (limfadenectomie), a unei portiuni a uretrei si a organelor alaturate care ar putea contine celule tumorale.

  • La barbati se indeparteaza prostata, veziculele seminale si o parte a vaselor deferente

  • La femei se indeparteaza colul uterin, uterul, ovarele, trompele uterine si o parte a vaginului.

Interventia chirurgicala este efectuata printr-o incizie a abdomenului inferior; in anumite situatii se poate realiza laparoscopic.

In conditiile practicarii unei cistectomii se impune asigurarea unei noi cai de evacuare a urinii din organism. Exista mai multe posibilitati de derivatie urinara:

  • Ureterostomia cutanata directa

  • Conductul ileal utilizeaza o portiune de intestin subtire care conecteaza ureterele cu o deschidere realizata in peretele abdominal la care se ataseaza o punga de plastic, lipit de piele, pentru a colecta urina.

  • Rezervorul continent utilizeaza o portiune de intestin pentru a crea o punga de colectare a urinii care este pozitionata in interiorul pelvisului. Exista doua tipuri, ambele permit controlul momentului evacuarii urinii

Rezervorul vezical de substitutie (neovezica) permite evacuarea urinara in conditiile dinaintea interventiei chirurgicale si este aplicabil in conditiile pastrarii uretrei si a aparatului sfincterian.

Rezervorul continent cu stoma (urostomie), indicat in situatia indepartarii uretrei, prezinta o deschidere in peretele abdominal. Evacuarea urinii se realizeaza intermitent cu ajutorul unui tub subtire de plastic (cateter urinar) pe care il pozitioneaza pacientul.

La ce ne asteptam dupa operatie

Cistectomia necesita obisnuit o spitalizare postoperatorie de aproximativ o saptamana, cu un disconfort mai accentuat in primele zile. Recuperarea completa se obtine in mod obisnuit in 6 – 8 saptamani. Pacientul este monitorizat atent intrucat pot fi necesare tratamente adjuvante – radioterapie sau chimioterapie.

Care sunt beneficiile cistectomiei radicale?

Pentru cancerul de vezica urinara care este infiltrativ in peretele muscular, cistectomia radicala este cea mai buna optiune terapeutica prevenind extinderea sau recurenta cancerului si ajutand pacientii sa traiasca mai mult. (1)

Riscuri

Complicatiile sunt frecvente dupa cistectomia radicala(2):

Probleme pe termen scurt:

- Acidoza, diselectrolitemii determinate de utilizarea unui segment intestinal

- Ocluzii intestinale

- Tromboza venoasa profunda

- Infectii urinare

- Infectie cu Clostridium Difficile

Probleme pe termen lung:

- Obstructii ureterale

- Afectare renala – insuficienta renala

- Modificari ale stomei

- Afectarea fertilitatii. In cazul femeilor acestea nu vor mai fi capabile sa ramina insarcinate, iar prin indepartarea unei parti a vaginului pot aparea dificulati in timpul contactului sexual. Prin indepartarea prostatei si partial a ductelor deferente barbatii isi pierd fertilitatea; indepartarea prostatei si a veziculelor seminale poate determina tulburari ale erectiei.

Bibliografie:

Berglund RK, Herr HW (2012). Surgery of bladder cancer. In AJ Wein et al., eds. Campbell-Walsh Urology, 10th ed., vol. 3, pp. 2375-2385. Philadelphia: Saunders.

McDougal WS, et al. (2011). Cancer of the bladder, ureter, and renal pelvis. In VT DeVita Jr. et al., eds., DeVita, Hellman and Rosenberg's Cancer: Principles and Practice of Oncology, 9th ed., pp. 1192-1211. Philadephia: Lippincott Williams and Wilkins.

CISTECTOMIE TOTALA Sef Lucrari Dr. Cristian Costache, Dr. Constantin Ristescu, Dr. Radu Andriciuc