STRUCTURA SPITAL‎ > ‎BLOC OPERATOR‎ > ‎

VARICOCEL LAPAROSCOPIC

VARICOCEL LAPAROSCOPIC Dr. Constantin Ristescu

                VARICOCEL LAPAROSCOPIC

 

    Interventiile chirurgicale clasice (pe cale deschisa) in varicocel constau in ligatura venelor testiculare la nivelul canalului inghinal (Ivanissevich) sau abordul retroperitoneal (Palomo). Aceste tehnici la adolescenţi sunt asociate cu rate de esec de aproximativ 3% pana la 37%. Embolizarea venelor testiculare are rezultate mai bune, dar reapariţia încă apare la aproximativ 5-50% dintre pacienti .

    Abordul laparoscopic permite vizualizarea intraabdominala in conditii foarte bune a venelor testiculare ceea ce are ca efecte reducerea ratei de varicocel persistent, a ratei de recidiva sau aparitia hidrocelului postoperator (abordul laparoscopic este insotit de rata cea mai mica de complicatii).

    Abordul laparoscopic este sigur, eficient, cu o morbiditate minima, cu rezultate excelente post-operatorii, în ceea ce priveşte calitatea materialului seminal şi a ratelor de reusita a viitoarelor sarcini (pentru cuplurile infertile), si cu rezultate foarte bune din punct de vedere estetic.

   Timpul mediu de timp operator este in jur de 36 de minute pentru abordul laparoscopic cu ligatura separata a venelor şi 19 de minute pentru abordul laparoscopic cu ligatura in masă. Pacientul necesita o spitalizare de 24 ore.