STRUCTURA SPITAL‎ > ‎BLOC OPERATOR‎ > ‎

LAPAROSCOPIA
NEFRECTOMIE LAPAROSCOPICA Dr. Bogdan Novac

LAPAROSCOPIA


    Unul din domeniile in care tehnicile minim invazive (mai corect tehnici cu acces minim, deoarece interventia propriuzisa poate fi de amploare) au avansat spectaculos in ultimii ani este cel al chirurgiei laparoscopice, acest domeniu al urologiei fiind unul din cele mai dinamice in acest sens.

    Principalele avantaje ale laparoscopiei sunt legate de inciziile mici, ce contribuie la o reducere importanta a necesarului de analgezice postoperator si la recuperarea rapida, cu reducerea semnificativa a spitalizarii postoperatorii. Deasemenea datorita faptului ca imaginea de catre chirurg pe monitor este marita se poate realiza o desectie mult mai precisa a structurilor anatomice avand ca rezultat pierderi minime de sange.

    Practic, orice interventie chirurgicala clasica, poate fi efectuata in varianta laparoscopica prin realizarea unui abord transperitoneal, properitoneal sau retroperitoneal. Principalele interventii laparoscopice urologice sunt nefrectomia radicala sau partiala, pieloplastia, ablatia chisturilor renale, pielolitotomia, ureterolitotomia, limfadenectomia pelvina, cura varicocelului, criptoorhidia, ablatia diverticulului vezical etc.