STRUCTURA SPITAL‎ > ‎BLOC OPERATOR‎ > ‎

FISTULA ARTERIOVENOASA


FISTULA ARTERIALA Dr. Cornel Morosanu

                  FISTULA ARTERIOVENOASA 

    In mod normal, sangele oxigenat ajunge la tesuturi prin intermediul arterelor si capilarelor. Dupa ce oxigenul este eliberat in tesuturi, sangele neoxigenat se intoarce la inima prin vene. Fistula arteriovenoasa reprezinta o comunicare sau pasaj anormal intre o artera si o vena. Astfel, o parte din sange nu ajunge la capilare si tesuturi, scurgandu-se din artera in vena, deoarece presiunea arteriala este mai ridicata decat cea venoasa.

    Fistula congenitala se formeaza in cursul dezvoltarii fetale, si este prezenta de la nastere. In cazul acestui tip, cel mai frecvent sunt afectate vasele de sange de la nivelul membrelor inferioare. Fistulele arteriovenoase congenitale se intalnesc mai rar.

    Fistula arteriovenoasa dobandita se dezvolta la o persoana in cursul vietii (nu este prezenta de la nastere). Se formeaza, de regula, in urma procesului de vindecare care are loc in urma lezarii unei artere si unei vene invecinate. De asemenea, poate apare ca o complicatie a unei cateterizari, atunci cand se punctioneaza accidental o artera sau o vena. Insa, uneori, fistula arteriovenoasa se dezvolta fara o cauza aparenta. In unele cazuri, fistula este creata chirurgical, astfel incat prin scurgerea sangelui arterial in vena, aceasta din urma se largeste scazand astfel riscul de formare a trombilor in interior.